Άγχος αποχωρισμού του μωρού

Άγχος αποχωρισμού, ένα φυσιολογικό φαινόμενο της βρεφικής ηλικίας που κορυφώνεται στον 1ο χρόνο ζωής του. Ένα μωρό χρειάζεται να νιώθει την αίσθηση της συνεχούς ασφάλειας και φροντίδας. Όταν λοιπόν αποχωρίζεται τον γονιό του και μένει μόνο του, τότε ενδέχεται να νιώσει «ανυπεράσπιστο» και «φοβισμένο». Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την προσκόλλησή του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο; Για να σας βοηθήσουμε στην προσπάθειά σας να φροντίσετε το μωρό σας, συγκεντρώσαμε όλα τα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Άγχος αποχωρισμού και η αντιμετώπισή του

1. Αναπτύξτε την ικανότητά του να μένει «μόνο του»

Ως γονείς, είναι σημαντικό να αναπτύξετε την ικανότητα του βρέφους σας να μένει μόνο του. Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό να το αφήνετε για κάποιες στιγμές υπό την φροντίδα της γιαγιάς ή κάποιου έμπιστου προσώπου. Με αυτό τον τρόπο, θα εκλάβει την απουσία σας ως κάτι το φυσιολογικό, μαθαίνοντας σταδιακά να «ζει» μαζί της.

2. Προσφέρετέ του το αγαπημένο του αντικείμενο

Ένα αρκουδάκι, μία κούκλα ή ένα κουβερτάκι μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αισθανθεί καλύτερα κατά τις στιγμές απουσίας της μητέρας. Πρόκειται για αγαπημένα τους αντικείμενα που λειτουργούν στο μυαλό του ως σύμβολα ασφάλειας και φροντίδας.

3. Μην φεύγετε κρυφά από δίπλα του

Μην προσπαθείτε να φεύγετε κρυφά από το μωρό σας θεωρώντας ότι δεν θα το αντιληφθεί. Από τη μία, αυτός ο τρόπος θα κλονίσει την εμπιστοσύνη του προς εσάς, ενώ από την άλλη θα το κάνει να προσκολληθεί ακόμα περισσότερο πάνω σας από τον φόβο του αποχωρισμιού.

4. Ενθαρρύνετέ το να αναπτύξει νέες «σχέσεις»

Όσο το μωρό σας μεγαλώνει, μαθαίνει να αναγνωρίζει τα φιλικά του πρόσωπα. Ενθαρρύνετέ το λοιπόν με τον τρόπο σας, έτσι ώστε να αναπτύξει και άλλες σημαντικές σχέσεις με πρόσωπα της εμπιστοσύνης σας όπως οι παππούδες και τα αδέρφια του.

5. Εξασφαλίστε χρόνο αποκλειστικά για εκείνο!

Το μωρό κάθε ηλικίας έχει ανάγκη για παιχνίδι. Αφιερώστε καθημερινά λίγο από τον χρόνο σας, έτσι ώστε να παίζετε μαζί του. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε τους δεσμούς σας, ενώ θα συμβάλλετε στην ανάπτυξη της νοητικής του λειτουργίας. Επιλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία του μέσα από τη νέα συλλογή του The Baby City.

Αντιμετωπίστε το άγχος αποχωρισμού με τη βοήθεια των ειδικών

Σίγουρα, οι παραπάνω συμβουλές θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες για να αντιμετωπίσετε το άγχος αποχωρισμού του μωρού σας. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο χρειάζεται ακόμα πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση ανά περίπτωση. Για να εξασφαλίσετε λοιπόν την καλή ψυχολογία και την ανεξαρτησία του νηπίου σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές και λύσεις από τον παιδίατρό του. Εξάλλου, όσο πιο πολύ ενημερωμένοι είμαστε για αυτά τα φυσιολογικά αναπτυξιακά στάδια, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες των παιδιών μας.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο με θέμα το άγχος αποχωρισμού του μωρού;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας ενδιαφέρουν στο νέο The Baby City Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *