Εκπαίδευση ύπνου μωρού: Μάθετε τα πάντα

Εκπαίδευση ύπνου μωρού, ένα από τα θέματα που απασχολούν όλους τους νέους γονείς. Η λειτουργία του ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα νεογέννητα, καθώς βοηθά τόσο την ψυχική ηρεμία των νεογνών όσο και την σωστή ανάπτυξή τους. Γι’ αυτό, οι γονείς είναι σημαντικό να φροντίζουν ώστε να κοιμούνται αρκετά και στις σωστές ώρες. Πώς όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το δικό μας μωράκι θα αποκτήσει τις καλές συνήθειες ύπνου; Για να σας βοηθήσαμε να το πετύχετε, συγκεντρώσαμε για σας όλες τις απαραίτητες συμβουλές που χρειάζεστε.

Εκπαίδευση ύπνου μωρού: Από 0 έως 3 μηνών

1. Ενεργοποιήστε το βιολογικό του ρολόι

Στην αρχή της ζωής του, το μωράκι σας δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ μέρας και νύχτας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση σε αυτό είναι να αρχίσετε να εκθέτετε το βρέφος σε συνθήκες μέρας και νύχτας.

2. Είναι φυσιολογικό να… πεινάει!

Το νεογέννητο έχει μικρό στομαχάκι, γι’ αυτό και πεινάει αρκετά συχνά, συνήθως κάθε 2-3 ώρες. Όσο όμως θα μεγαλώνει, θα μεγαλώνει και το στομάχι του. Έτσι, όταν φτάσει στον τρίτο μήνα, θα πεινάει λιγότερο, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι θα κοιμάται και λίγο περισσότερο.

 

3. Βάζετε το βρέφος πάντα ανάσκελα για ύπνο

Ακόμη και αν το μωράκι σας κοιμάται μπρούμυτα, εσείς πρέπει να του αλλάζετε θέση, βάζοντάς το ανάσκελα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αυτή είναι και η ιδανική θέση ύπνου, έτσι ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενδεικνυόμενη θέση ύπνου, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό του.

4. Χρησιμοποιήστε υπνόσακο για τον ύπνο του μωρού

Ο υπνόσακος δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας στο μωρό, αγκαλιάζοντάς το όπως ο αμνιακός σάκος στην κοιλιά της μαμάς του. Ανακαλύψτε τον κατάλληλο για το αγοράκι ή το κοριτσάκι σας μέσα από την κορυφαία συλλογή επώνυμων υπνόσακων με την υπογραφή «The Baby City».

Εκπαίδευση ύπνου μωρού: Από 4 έως 6 μηνών

1. Φροντίστε για τον ύπνο του κατά την διάρκεια της ημέρας

Κατά την ηλικία από 4 έως 6 μηνών, το μωράκι αρχίζει να αντιλαμβάνεται την διαφορά ημέρας και νύχτας. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της ημέρας πρέπει να φροντίζετε να κοιμάται, ακόμα και αν εκείνο θέλει να παραμένει ξύπνιο έχοντάς σας συνέχεια δίπλα σας. Αν το μωρό δεν κοιμηθεί, τότε το βράδυ ενδέχεται να εμφανίζει υπερένταση και εκνευρισμό.

2. Δώστε σημασία στα σημάδια νύστας

Μόλις το βρέφος αρχίζει να χασμουριέται και να νυστάζει, βρείτε την ευκαιρία να το βάλετε για ύπνο. Έτσι, θα φροντίσετε με τον καλύτερο τρόπο για την ψυχική του ηρεμία, βοηθώντας το να κρατήσει μακριά το κλάμα και τον εκνευρισμό.

3. Βοηθήστε το να νικήσει το «άγχος του αποχωρισμού»

Ειδικά από τους 6 μήνες και μετά, το βρέφος θα αρχίσει να νιώθει την απουσία σας. Βοηθήστε το να ηρεμήσει βάζοντάς το να κοιμηθεί με την αγαπημένη του κουβερτούλα ή με ένα μαλακό ζωάκι.

Εκπαίδευση ύπνου μωρού: Από 7 έως 12 μηνών

1. Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου

Η ηλικία αυτή είναι η ιδανική για να εντάξετε μία ρουτίνα ύπνου που θα βοηθήσει στην καλύτερη εκπαίδευση ύπνου του μωρού σας. Ένα μπάνιο ή ένα παραμύθι και ένα φιλί για καλό ύπνο του χαρίζουν ηρεμία και θαλπωρή.

2. Όχι παιχνίδι στην υπνική επιφάνεια

Το βρέφος είναι σημαντικό να συνδυάσει στο μυαλό του την επιφάνεια του κρεβατιού του μόνο με τον ύπνο και όχι με το παιχνίδι. Έτσι, κάθε φορά που βρίσκεται σε αυτή, θα αντιλαμβάνεται ότι είναι χώρος για ύπνο.

3. Εξασφαλίστε του το κατάλληλο περιβάλλον

Κατά κανόνα, όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται ποιοτικά, δηλαδή δεν έχουν «καλό ύπνο» τότε βρίσκονται σε μία συνεχή υπερδιέγερση. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το δωμάτιό του έχει χαμηλό φωτισμό, η θερμοκρασία κυμαίνεται σε normal επίπεδα και ότι το στρώμα του είναι τόσο ποιοτικό ώστε να του εξασφαλίσει την απαραίτητη άνεση για τον ύπνο του.

Πριν την εκπαίδευση ύπνου μωρού να συμβουλευτείτε πάντα τον ιατρό σας

Η εκπαίδευση ύπνου μωρού μπορεί να του εξασφαλίσει μία ήρεμη και υγιή καθημερινότητα. Σε περίπτωση ωστόσο που το βρέφος εμφανίζει ανήσυχο ύπνο, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι αυτός δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση, όπως για παράδειγμα η υπνική άπνοια. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τακτικά τον παιδίατρό σας. Εκείνος, θα σας προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, έτσι ώστε το μωρό σας να κοιμάται, αλλά και να αναπτύσσεται σωστά.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Εκπαίδευση ύπνου μωρού: Μάθετε τα πάντα»
Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας ενδιαφέρουν στο νέο The Baby City Blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *