Παιδιά και οδική ασφάλεια: Μας αφορά όλους!

Παιδιά και οδική ασφάλεια, ένα θέμα που μας αφορά πραγματικά όλους! Οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, είναι φτιαγμένοι για την προστασία όλων μας, οδηγών και πεζών. Μέλημά τους δε είναι η προστασία των μικρών μας φίλων, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι σε τροχαία ατυχήματα. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε για να τους προστατεύσουμε αποτελεσματικά είτε βρίσκονται στο αυτοκίνητο είτε κινούνται στο πεζοδρόμιο;
Παιδιά στο αυτοκίνητο και οδική ασφάλεια
Η οδική ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο περνά κυρίως μέσα από τους οδηγούς. Γι’ αυτό, κάθε φορά που μεταφέρετε ένα παιδί με αυτοκίνητο, πρέπει να μεριμνάτε για την τήρηση βασικών κανόνων. Μεταξύ άλλων:
1. Χρησιμοποιείτε πάντα το ειδικό παιδικό κάθισμα
Κάθε μωρό έχει το παιδικό κάθισμα που του ταιριάζει, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του. Τοποθετείται αποκλειστικά στα πίσω καθίσματα και καμία καλαθούνα ή port-bebe δε μπορεί να το υποκαταστήσει. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας μέσα από την γκάμα του The Baby City.
2. Αποφύγετε τη χρήση ζώνης ασφαλείας χωρίς το παιδικό κάθισμα
Τόσο η ζώνη ασφαλείας όσο και ο αερόσακος του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένα για άτομα άνω των 12 ετών ή του 1,50 μ. ύψους. Η χρήση τους είναι επικίνδυνη στην περίπτωση των παιδιών μικρότερου ύψους που δεν κάθονται σε παιδικό κάθισμα.
3. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο
Ακόμα και σε μια ολιγόλεπτη στάση, δεν πρέπει να αφήνετε παιδιά εντός της καμπίνας. Ο λόγος είναι ότι όταν το αυτοκίνητο μένει στον ήλιο, οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
4. Ασφαλίζετε πάντα τις πόρτες του αυτοκινήτου
Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να ανοίγουν μόνο από έξω προς τα μέσα. Αυτό γίνεται για να προστατευτούν τα παιδιά από τυχόν λάθος άνοιγμα της πόρτας κατά την διάρκεια των διαδρομών τους.
5. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να τρώνε
Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να τρώνε στο αυτοκίνητο χωρίς την απαραίτητη επιτήρηση, για λόγους ασφαλείας τους. Επίσης, αν το ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν διαρκεί πολλή ώρα, αποφύγετε εντελώς το φαγητό.
6. Απαγορεύστε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα παράθυρα
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να ανοίγουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου, ακόμα και αν το αυτοκινήτο είναι ακινητοποιημένο. Διδάξτε τους να κρατούν πάντα τα χέρια και το κεφάλι τους μέσα στο αυτοκίνητο.
7. Κρατήστε τα παιδιά απασχολημένα κατά την διάρκεια της διαδρομής
Φροντίστε ώστε τα παιδιά να έχουν κάποια απασχόληση στο αυτοκίνητο, με μαλακά παιχνίδια ή και μικρά παραμύθια. Αποφύγετε να τους δώσετε τυχόν επικίνδυνα ή αιχμηρά αντικείμενα κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
8. Πραγματοποιείτε συχνές στάσεις
Τα μικρά παιδιά δεν αντέχουν πολύωρες διαδρομές. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε συχνές στάσεις. Έτσι, θα είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν διψούν, δεν κρυώνουν και δεν έχουν ζαλιστεί από την διαδρομή.
9. Κρατήστε τα παιδιά ασφαλή σε περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου
Στην περίπτωση που προκύψει κάποια βλάβη στο αυτοκίνητο, τοποθετήστε τα παιδιά σε προστατευμένο μέρος από τις καιρικές συνθήκες, μακριά από διερχόμενα οχήματα. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι το αυτοκίνητό σας πρέπει να διαθέτει πυροσβεστήρα, φαρμακείο, τρίγωνο και ανακλαστικό γιλέκο σε εύκολα προσβάσιμο σημείο.
+1. Οδηγείτε πάντα με σύνεση
Η ψυχραιμία και η ευγένεια στον δρόμο αποτρέπει ατυχήματα. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερα ισχυρή και θετική επίδραση στη μετέπειτα οδική συμπεριφορά των παιδιών.
Παιδιά ως πεζοί και οδική ασφάλεια
Οι γονείς είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά τους, προσφέροντάς τους όλες τις γνώσεις που χρειάζονται για την οδική ασφάλειά τους. Μεταξύ άλλων:
1. Μην επιτρέπετε σε παιδιά έως 8 ετών να κυκλοφορούν μόνα τους
Τα παιδιά έως οκτώ ετών χρειάζονται αυστηρή και συνεχή επιτήρηση. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κινούνται μόνα τους στον δρόμο.
2. Μάθετε στα παιδιά να ελέγχουν τους δρόμους
Βασικό κεφάλαιο στην οδική ασφάλεια για παιδιά – πεζούς είναι ο προσεκτικός έλεγχος των δρόμων. Πρέπει να μάθουν να ελέγχουν προσεκτικά αριστερά και δεξιά, καθώς και να διασχίζουν τους δρόμους μόνο όταν σιγουρευτούν ότι δεν περνούν οχήματα.
3. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν καλά τις σημάνσεις
Η οδική ασφάλεια των παιδιών περνά μέσα από τη γνώση των οδικών σημάνσεων Βεβαιωθείτε ότι είναι εξοικειωμένα με τα φανάρια, τις διαβάσεις και το τί σημαίνουν όλες οι πινακίδες.
4. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν καλά τις σημάνσεις
Η οδική ασφάλεια όλων αποτελεί μέλημα κάθε υπεύθυνου πολίτη. Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες, είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.
Παιδιά που κάνουν ποδήλατο ή πατίνια και η οδική τους ασφάλεια
Φυσικά, η οδική ασφάλεια αφορά και τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο ή πατίνια. Μεταξύ άλλων, ως γονείς, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά:
1. Γνωρίζουν βασικές αρχές του ΚΟΚ
Από τη στιγμή που τα παιδιά ξεκινήσουν να κινούνται στις οδικές αρτηρίες με ποδήλατο ή πατίνι, πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις ΚΟΚ.
2. Φορούν κράνος και επιγονατίδες
Κράνος και επιγονατίδες με έντονο χρώμα ή και ανακλαστικά είναι απαραίτητα για την προστασία των παιδιών. Έτσι, θα είναι πιο ορατά από τους οδηγούς, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.
3. Ελέγχουν τακτικά ελαστικά και φρένα
Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ελέγχουν αν τα ελαστικά τους έχουν όσο αέρα πρέπει. Επίσης, θα πρέπει να είναι βέβαια για την καλή λειτουργία των φρένων των ποδηλάτων. Φυσικά, βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από την πλευρά των γονιών.
Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Παιδιά και οδική ασφάλεια: Μας αφορά όλους»;
Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας ενδιαφέρουν στο νέο The Baby City Blog.